Web Analytics Made Easy - Statcounter

شب خوان ها، سیاهی شب را به سپیدی مناجات های سحری گره زده و سکوت کوچه های پیر روستاها را با طنین صدایشان، روحانی و معنوی می کنند.

خبرگزاری شبستان _ فاروج؛ بالا رفتن نمره عینک ننه هاجر همین یک هفته قبل از شروع ماه رمضان به تعویض عینک انجامید اما حتی با عینک جدید هم عقربه های عجول ساعت رو میزی که «حسن» نوه کوچکش برای او هدیه آورده بود را هم تشخیص نمی داد، تمام روزهای منتهی به هفته آخر پیش از ماه رمضان را حسن، به آموزش ننه هاجر پرداخت اما شب بعد از اینکه حسن با خانواده به شهرشان برگشتند، ننه هاجر در تمرین چند باره اش برای تنظیم زنگ ساعت، با توجه به کم شدن سو چشمانش، موفق نشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این قصه تکراری بیشتر خانه های روستاهاست  که حالا جز مادر بزرگ ها و پدر بزرگ ها، کسی ساکن آن نیست. دو کوچه پایین تر، «مشهدی محمد» که پسر دومش پیش از ماه رمضان برایش گوشی خرید تا خیالشان بابت خواب نماندن آنها راحت باشد هم موفقیتی به دست نیاورد چراکه گوش سنگین مشهدی محمد و جا گذاشتن گوشی در بالاپوش مخصوص کارهای دامداری، بارها نوه ها و فرزندان را نگران حال آنها کرده و جماعتی را در کوچه و محله به تکاپوی یافتن مشهدی محمد و همسرش بعد از تماس های مکرر فرزندان و عدم پاسخگویی آنان، انداخته است.

 

اما خیلی از این پدر بزرگ ها و مادربزرگ ها از گوشی و ساعت و تلویزیون که قطع امید می کنند، دلخوش به روزنه امیدی به نام شب خوان هستند که نگذارند آنها خواب بمانند. حالا با خالی شدن روستاها از سکنه نیروی جوان، جایگاه شب خوان ها برای اهالی بیشتر نمود پیدا کرده است. به طوری که در صورت غیبت هر شب خوان، اهالی کوچه فردای آن روز تا دم خانه شب خوان ها می روند که جویای احوال شوند.

 

شاهد این ادعای ما «سید محمد جوادی» از شب خوان های روستای خرق است که از 9 سالگی سرد و گرم چشیده این برنامه هاست، همین امسال شب اول ماه رمضان را در پی کاری به نیشابور سفر کرده بود تا پیش از اذان ظهر روز اول خودش را به روستا رسانده و از همان بدو ورود پاسخگوی این سوال تکراری بوده که دیشب چرا چراغ مسجد را روشن نکردید؟

 

«سید محمد جوادی» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در فاروج گفت: از همان بدو کودکی  از تعزیه خوان های روستا بودم و رفت و آمد به مسجد، مکبر و اذان گویم ساخت و بعد هم که در شمار شب خوان های روستا قرار گرفتم.

 

این شب خوان یکی از مساجد روستای خرق افزود: قدیم که مساجد بلندگو نداشتند، ساعتی مانده به اذان در کوچه ها راه می افتادم  و بیدار باشم را با خواندن اشعار یا مناجات هایی اعلام می کردم.

 

وی افزود: روستای خرق، زمستان های پر برفی  دارد و گاهی ارتفاع برف به قد من کودک می رسید در سال هایی که ماه رمضان به زمستان گره می خورد و برف شب  مسیرها را مسدود می کرد روی پشت بام خانه می رفتم و بیدارباش می دادم که مبادا کسی خواب مانده باشد.

 

وی گفت: خواندن دعای مجیر و ابوحمزه ثمالی و دعاهای ویژه سحر کار هرشب، شب خوان های روستا بوده و هست و در کودکی به خاطر دارم یک سمت رودخانه  را من بیدار باش می دادم و سمت دیگر را  «حاج ملا عباس نعیمی» که حالا دیگر ایشان به رحمت خدا رفته اند.

 

جوادی افزود: هرجا که باشم خودم را  در ماه رمضان به روستا می رسانم تا سنت شب خوانی حفظ شود.

 

وی  گفت: زمان را طوری تنظیم می کنیم که مردم به همه برنامه هایشان برسند.

 

جوادی، رسیدن به مدارج عالی علمی 5 فرزند پسرش و تحصیل در آمریکا و تدریس در دانشگاه های هامبورگ انگلستان را تاثیر گام هایی می داند که سحرهای ماه رمضان در مسیر رسیدن به مسجد برداشته است.

 

وی گفت: پسرم  «سید احمد» که در رشته «آی. تی» در مقطع دکترا در نیویورک آمریکا تحصیل کرده، در دوران دانشجویی در این کشور تعزیه خوانی داشته است.

 

جوادی که متولد سال 37 است، افزود: شب خوان ها دارند پیر می شوند و خوب است که این سنت ها احیا شود تا نسل جوان آن را ادامه دهند.

 

وی یاد و خاطره شب خوان های درگذشته (حاج ملا عباس، سید حیدر رحیمیان، حاج رضا اردلان، میراز ابوالقاسم اردلان که از صدای بسیار خوبی هم برخوردار بوده) را گرامی داشت و گفت: این سنت ها پشتوانه دینی دارند و خوب است رسانه ها به این آیین ها توجه ویژه ای داشته باشند.

 

وی گفت: ماه رمضان امسال را با امید به یافتن فرصت دوباره شب خوانی به ماه رمضان بعدی گره می زنیم.

 

قطع برق هم ما را از وظیفه شب خوانی دور نمی کند

 

«میرزا حسن محمودی» یکی دیگر از شب خوان های روستای خرق است که افزون بر یک دهه در این کسوت به اهالی روستا خدمت کرده است.

 

این شب خوان هم گفت: هستند خانوارهایی که توانایی تنظیم تلفن همراه، تلویزیون و یا ساعت، برای بیدار شدن در سحرگاه ماه رمضان را ندارند.

 

محمودی افزود: سحرهایی بوده است که برق قطع شده و بلندگوها سکوت کردند و به سنت قدیم روی پشت بام شب خوانی کرده ام یا راه کوچه ها را در پیش گرفته و بیدار باش داده ام.

 

وی گفت: در زمان هایی  که شرایط جوی نامساعد بوده با تلفن همه همجوارهای مسجد را از خواب بیدار کرده و گاهی به در خانه های نزدیک مسجد هم رفته ام تا از بیدار شدنشان اطمینان حاصل کنم.

 

وی که متولد سال 38 است، افزود: شب خوان شدنم توفیق اجباری بود که در یکی از شب های قدر به تشویق دوستان پشت میکروفن رفتم و از همان زمان این برنامه ها ادامه یافت.

 

وی افزود: رفتن به مسجد و خواندن ادعیه و دعاها و اشعار ویژه سحرهای ماه رمضان به نوعی برایم احساس تکلیف ایجاد کرده و اگر بلندگو خراب شود، برق برود، یا برف راه ها را مسدود کند با تلفن یا حضوری  همسایه ها را بیدار می کنم.

 

شب خوانی در این روستا مختص مسن ترها نیست و جوانانی هم در این بخش فعالند، سید حسین فرهمند از این دست جوان هاست.

 

شب خوانی محدودیت هایی برایم ایجاد کرده است

 

«سید حسین فرهمند» با گفتن این جمله که شب خوانی برایم محدویت هایی ایجاد کرده ما را متعجب کرد و بعد از ایجاد علامت سوال در ذهنمان گفت: محدودیت در اشتباه کردن و بی راهه رفتن؛ سایه اسم شب خوان سحرهای ماه رمضان بودن نمی گذارد که پایم را کج بگذارم چون حالا مردم بعد از 2 سال فعالیت در این حوزه نگاه ویژه ای به من دارند.

 

وی که متولد سال 59 است، افزود: شب خوان شدن، سحرخیزم کرده و روی رفتار و خلق و خویم هم تاثیر مثبتی داشته و در برخوردهای اجتماعی برایم ممنوعیت هایی ایجاد کرده تا صبورانه با مردم در ارتباط باشم  و از مسیر اخلاق خارج نشوم.

 

وی که در تمام شب های ماه رمضان از یک ساعت و 20 دقیقه مانده به اذان در مسجد حضور می یافته تا دعاها و مناجات های سحری را بخواند، گفت: علاوه بر شب خوانی در شمار تعزیه خوان ها، مکبران و اذان گویان هستم و پای ثابت برنامه های قرآنی شده ام.

 

شب خوانی در بیشتر روستاهای شهرستان فاروج به سنت قدیم دایر است و شب خوان ها منتظرند که در آئین عید فطر، مزد یک ماه تلاششان برای معنوی تر برگزار شدن آئین سحرهای این ماه مبارک از صاحب این سفره بگیرند.

 

 

پایان پیام/640

منبع: شبستان

کلیدواژه: شب خوانی شهرستان فاروج روستای خرق برنامه های ماه رمضان ماه رمضان ماه رمضان ماه رمضان روستای خرق ایجاد کرده شب خوان ها برنامه ها شب خوانی کوچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۴۶۶۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری آیین چهارپایه خوانی در روستای ده زیار کرمان

دریافت 101 MB کد خبر 6096097

دیگر خبرها

  • طنین «آواز آن پرنده آتشین» در نمایشگاه کتاب
  • طنین نوای لبیک حجاج در حسینیه امام خمینی(ره)
  • حسینی: امروزه فریاد حمایت از غزه در غرب طنین‌انداز شده است
  • گوتی داغ رئیس بارسلونا را تازه کرد!
  • این برنامه‌ها را حتما بشنوید/ ضیافت کتاب خوان‌ها در رادیو
  • برگزاری آیین پایانی ششمین جشنواره ملی روستایی و عشایری رضوی در استان بوشهر
  • طنین معنویت سرزمین وحی در ورزشگاه ۱۲ هزار نفری آزادی تهران+ گزارش عکس
  • چهارپایه خوانی شهادت امام صادق (ع) در ده زیار
  • حذف دوباره قطار سریع السیر یزد
  • برگزاری آیین چهارپایه خوانی در روستای ده زیار کرمان